Skip to main content

Wat is DMARC?

DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) is een email authenticatie protocol. Het is een aanvulling op de SPF en DKIM protocollen, om spam en phishing via ongeautoriseerde verzenders te monitoren en meten.

Hoe werkt DMARC?

Met DMARC geef je een email adres op aan de partij die de email ontvangt, dit gaat via een DNS entry. Zodra deze partij vanuit hun kant hebben bepaald of de email in hun ogen valide of niet is, sturen ze dit in een XML rapport op naar het opgegeven email adres in de DNS entry.

Wat staat er in een DMARC rapport?

In een DMARC rapport staat het ip-adres van de afzender en hoe de ontvangen de partij (Google, Microsoft, Yahoo) hiermee is omgegaan.

Waarom gebruik je DMARC?

DMARC zorgt ervoor dat de beheerder van een mailserver (in dit geval Webstijlen zelf) in kan zien of email adressen door frauduleuze verzenders worden gebruikt (te zien doordat er verstuurd is vanuit een ip-adres wat niet een van de verzendende mailservers betreft). Hierdoor kan je met de SPF regel dit voorkomen en striktere Spamfilter regels opzetten. Hierdoor geef je een vrijbrief aan de ontvangende partij je email strenger te controleren en zelfs in gevallen helemaal niet te accepteren.

Hoe installeer ik DMARC?

DMARC installeer je door de volgende regel toe te voegen aan de DNS:
_dmarc.domeinnaam.nl TXT “v=DMARC1; p=none; sp=none; ruf=mailto:naam@domeinnaam.nl; rf=afrf; pct=100; ri=86400”

Daarna zullen de rapporten naar naam@domeinnaam.nl worden gestuurd.

Bij hosting van Webstijlen wordt dit als service voor u geregeld, bekijk snel onze hostingpakketten!

Peter-Paul Rijsdijk

Eigenaar Webstijlen / WordPress en Webhosting expert Vragen? 0643873811 / peterpaul@webstijlen.nl