Skip to main content

Hoe test ik mijn websitesnelheid?

Er zijn op internet talloze gratis tools te vinden, aangeboden door ISP’s, om de snelheid van je website te testen.

Waar kan ik mijn website snelheid testen?

  1. https://tools.pingdom.com/

let op de volgende punten met testen

Natuurlijk is de totale tijd dat de website geladen wordt het belangrijkst. Toch hebben bepaalde factoren invloed hierop, de een meer dan de ander. Er zijn 4 punten waar goed op gelet moet worden en van grote invloed zijn:

  1. Latency: de vertraging voordat de website geladen wordt. Hierin heeft geografische afstand van de server tot de website-bezoeker de grootste invloed. LET OP: De website wordt fictief vanaf de locatie van de tester geladen, dit kan extra vertraging opleveren. Bijvoorbeeld: Amerikaanse tests geven een veel grotere vertraging bij websites van Webstijlen dan Europese.
  2. TTFB: Time-to-first-byte is een onderwerp wat snel bekendheid verwierf nadat Google aangaf dat dit invloed had op je plek in de Google Searches. Dit is de tijd die het duurt voordat de website geladen wordt, plus de eerste byte wordt verstuurd.
  3. Hoeveelheid bestanden: Het aantal external loaded files kan een grote inpact op de website snelheid hebben. Er is internet bandbreedte en snelheid nodig om al deze bestanden te laden. Beveiliging (SSL/TLS), code (CSS/Javascript) en opnieuw latency tot waar deze bestanden worden geladen, hebben ook nog invloed hierop.
  4. Moment van laden: Door bestanden strategisch te laden lijkt het alsof de website sneller laad. Het klinkt zo logisch maar wordt vaak niet toegepast door de complexiteit; Eerst CSS (opmaak), dan de tekst (HTML), dan de animaties en extra’s (javascript). Klinkt logisch toch? Zelfs Google geeft je een slechtere website optimalisatie score en vindt het getuigen van ‘goed programmeer-gedrag’ de goede volgorde van soortgelijke bestanden toe te passen.

 

Peter-Paul Rijsdijk

Eigenaar Webstijlen / WordPress en Webhosting expert Vragen? 0643873811 / peterpaul@webstijlen.nl